Det er første dag i 2022, det sidste fyrværkeri brager et sted i det fjerne. 2021 blev slukket og lukket per tradition af dronningens nytårstale. Den vil de fleste gerne se og høre, ligesom at talen bliver ivrigt kommenteret af medier og politikere.

Denne gang var en lidt anderledes tale i den forstand, at en overset samfundsgruppe fik dronningens opmærksomhed: Mennesker med handicap.

HM Dronning Margrethe II d. 31-12-2021

Noget forudsigeligt har de fleste medier gået let hen over denne hændelse, der er flere click’s i dronningens øvrige emner som for eksempel klima. TV2 Nyheder har dog sat fokus på det, hvilket man kan se her (link).

Her er hvad dronningen sagde i sin tale om mennesker med handicap:

Da jeg var barn, lærte vi, at vi var omkring fire millioner indbyggere i Danmark. Nu er vi tæt på seks millioner.

Som land og som folk skal vi finde en fælles retning, men ikke for at gå i takt. Det har aldrig ligget for os her til lands. Én spurter afsted over stok og sten, en anden foretrækker at slentre gennem landskabet; men der er nogle, for hvem vejen slet ikke er jævn.

Det gælder i høj grad for dem, der må slås med et handicap.

Hos nogle er det nemt at se, som hvis man sidder i kørestol. Hos andre er lidelsen usynlig. Det kan være en psykisk sygdom, kroniske smerter eller noget helt tredje.

Fælles for alle, der må leve med et handicap, er, at det gør tilværelsen mere besværlig, og at man ikke altid bliver mødt med forståelse og respekt – måske tværtimod.

Nogle mennesker med handicap bliver ligefrem diskrimineret, måske også mødt med hån og drilleri. Det kan skyldes tankeløshed og uvidenhed; men uanset hvad, så er det forkert, og det burde vi holde os for gode til!

Vi skal give os tid, ikke blot for at hjælpe, men også for at lære af hinanden. Det burde ikke være svært at behandle enhver med respekt.

Vi skal møde vore medmennesker med åbenhed. Andres livshistorie kan gøre os klogere. At spejle sit liv i de andres kan være tankevækkende og inspirerende. Man lærer sig selv at kende i mødet med andre.

Hvad der er værd at bemærke er, at dronningen ikke marginaliserer ved at sige “handicappede”. Hun siger “mennesker med handicap” og det er væsentligt, for vi er alle mennesker og alle kan pådrage sig et handicap. Bruger du briller? Så har du et synshandicap…

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger Akismet til at reducere spam.
Læs hvordan din kommentar data bliver behandlet.